Apie kompiuterius – smagiai ir su muzika

Mielagėnų Pal. J. Matulaičio parapiniai globos namai įgyvendina projektą „Augame drauge“. Jo metu gyventojai mokomi kompiuterinio raštingumo paslapčių. Šis projektas didžiąja dalimi finansuojamas Ignalinos rajono savivaldybės biudžeto lėšomis. Už jas Globos namų gyventojams nupirkti du nešiojami kompiuteriai.

Pirmasis „Augame drauge“ užsiėmimas grupei gyventojų surengtas rugsėjo 27-ąją. Apie kompiuterius tądien kalbėta smagiai ir skambant muzikai.  

„Išmokti dirbti kompiuteriu galime visi, nesvarbu, kiek mums metų. Mažais žingsneliais, o kad būtų linksmiau – ir su muzika, pradėsime judėti šio tikslo link“, – gyventojus drąsino projekto rengėja Rūta Kajėnė.   

Užsiėmimų pradžioje buvo prisiminti laikai, kai kompiuterių niekas neturėjo, kai žmonės imdavo paukščio plunksną, rašydavo laiškus, o parašę  – patikėdavo nešti paukšteliui. Šioje renginio dalyje nuotaikingai suskambo Mielagėnų globos namų direktorės Mildos Žievienės kartu su R. Kajėne atliekamos dainos „Gromatėlę parašiau“ ir „Laiškelis“.

Tuo tarpu šių dienų technologijos mums suteikia kitokių galimybių. Dabar susisiekti su žmonėmis gerokai paprasčiau, nesvarbu, kurioje planetos vietoje jie bebūtų. Rašome jiems elektroninius laiškus ir siunčiame elektroniniu paštu. Dar daugiau – skambiname, o tą darydami galime girdėti ne tik žmogaus balsą, bet ir matyti jo veidą.

Kaip tai veikia realybėje – Globos namų gyventojai galėjo įsitikinti savo akimis. Vaizdo skambučio funkciją tądien pristatė jaunieji projekto savanoriai Aida Čičiurkaitė ir Augustas Šimkūnas. Itin nuotaikingas buvo jaunuolių pokalbio turinys – jo metu Augustas supažindino senolius su savo nauja šunyte bei senbuve katyte.

Vaizdo pokalbiui pakvietėme ir Globos namų ūkvedį Raimondą Žievį. Gyventojai jam mielai mojavo per kamerą, klausėsi pajuokavimų bei armonika atliekamos dainos (iš pakankamai netradicinės vietos – automobilio).

Užsiėmimo metu globotiniams taip pat buvo pristatytas naudojimosi kompiuteriu pradžiamokslis, o užimtumo specialistė Jolanta Aleksejevienė mokymų dalyviams pademonstravo, kur rasti įrenginio įjungimo mygtuką, pasiūlė gyventojams paliesti kompiuterio pelę, klaviatūrą.

Už įdomiai praleistą popietę gyventojų vardu Mielagėnų globos namų darbuotojams dėkojo Ona Vaickuvienė, o savanorei Aidai Rimtautas Vaickus ir Saulius Boldiševič padovanojo savo kūrybos darbelius.   

Artimiausi projekto „Augame drauge“ užsiėmimai grupėms numatyti rugsėjo 28 ir 29 dienomis. Jų metu bus gilinamos žinios apie vaizdo skambučius, elektroninį paštą, bus mokomasi skaityti naujienas internete, rašyti kompiuterio klaviatūra.

Esant poreikiui, gyventojai kompiuterinio raštingumo klausimais yra konsultuojami individualiai. Padedami užimtumo specialistės J. Aleksejevienės, senoliai ne kartą vaizdo skambučiu susisiekė su artimaisiais, per naujus kompiuterius žiūrėjo mėgstamus filmus ir serialus.  

Projekto „Augame drauge“ tikslas – mažinti senjorų ir asmenų su negalia socialinę atskirtį, pasitelkiant informacines technologijas.  

DAUGIAU NAUJIENŲ